Menü Bezárás

Körömgomba – ciki vagy nem ciki

Miért ne szégyellje hogy gombás a körme?
A gombás fertőzést mindenképp kezelni kell.
Ha Ön egészséges akkor nem okoz nagyobb gondot a körömgomba megjelenése, ám rosszul néz ki, fájhat és a későbbiekben károsítja a körmöt és a körömágyat.
Ha Önnek az immunrendszere legyengült, krónikus betegségben szenved, cukorbeteg akkor nagyobb problémákhoz is vezethet a fertőzés. Mindenképp beszéljen orvosával aki pontosan diagnosztizálja a gomba betegséget és megfelelő készítményt ír fel Önnek. Vannak olyan gombaellenes készítmények amelyek nem adhatók biztonsággal bizonyos alapbetegségek esetén.
A körömgombát penészgombák, élesztőgombák, fonalasgombák, sarjadzó gombák okozhatják.
Európában minden tizedik ember fertőződött meg körömgombával, ennek ellenére kevesen kezelik.
Az emberek szégyellnek tanácsot kérni szakembertől, és nincsenek tisztában azzal, hogy a gombás fertőzést tovább adják akkor mikor mezítláb közlekednek akár otthon is de csak akkor tud fertőzni ha a köröm sérült. A gombák kedvelik a meleg párás helyeket így a fürdőkben, szaunában, nyilvános zuhanyzóban, uszodában is el lehet kapni.
Ha zárt cipőben dolgozik és nem megfelelő zoknit hord akkor is nagy a veszélye hogy gombás fertőzést kap. Ezért nagyon fontos hogy kezelje a körömgombát már kezdeti időszakban is, és fertőtlenítse a zoknit, cipőt folyamatosan. Ha ezt nem teszi meg fennáll a vissza fertőződés veszélye.

A körömgomba tünetei:
A köröm sárgás/barna/ vagy fehér színűvé válik, megvastagszik, barázdált lesz a köröm felszíne.
Súlyos fertőzés esetén a köröm alól morzsalékos anyag távolítható el. A körömágy felől kezdődő fájdalmas, gennyező gyulladás jelentkezik A gombásodás általában egy körmön kezdődik és onnan terjed tovább a többi körömre is.
Egyes gombafélek a körömszéltől, mások pedig a körömágytól indulnak ki. Megfertőzheti a gomba a lábat is.

Nagyon fontos hogy ne szégyelljük a körömgombát hanem keressük fel a szakembert és szüntessük meg a betegséget, addig amíg nagyobb probléma nem adódik belőle.

Jó tanácsok:
Ha sokat vagyunk zárt cipőben semmiképp ne alkalmazzunk a lábkörmökön géllakkot!
Nyáron sem ha tudjuk hogy gyógyfürdőben megyünk vagy strandra nagy a veszélye annak, hogy a géllakk alatt a körmünk begombásodik és észre sem vesszük.
Betegség után észrevesszük, hogy a körmünk elszíneződik, azonnal keressük fel a szakembert!

Előfordulhat hogy a túracipő vagy egy szoros cipő megnyomja a körmünket és a körömlemez megnyomódik, elszíneződik, felválik azonnal menjünk a pedikűröshöz és kérjünk segítséget!

Sokszor csak a körmöt ér trauma hatására színeződik el a körömlemez és nincs gombás fertőzés de ezt is kezeli kell.

Nagyon fontos a láb higiéniája! Fürdés, zuhanyzás után jó szárazra töröljük ki az ujjak közét is!
Ne hordjunk sokáig olyan cipőt ami nyomja folyamatosan a körmünket!